מה הקשר בין עור זוהר, בריא ויפה לקיץ ותזונה?
עור הפנים חשוף בקיץ יותר מתמיד לנזקי מזג האויר- החום גורם לזיעה מוגברת אוויר עמוס באבק מצד שני אוויר יבש מהמזגנים וכמובן מושפע מהברכה והים.
תזונה ועור בריא קשורים זה לזה, וכל מה שאנו מכניסים לגוף שלנו ישפיע בסופו של דבר על איך שאנחנו נראים. בעזרת תזונה נכונה אפשר להגן על העור ולשמור עליו צעיר ובריא יותר. שינויים באורח החיים יעזרו לשמור על מראה העור ויגנו עליו מפני נזקי הסביבה והזמן.
העור הוא האיבר הגדול ביותר בגוף שלנו, מהווה מחיצה בין הסביבה החיצונית לסביבה הפנימית. ולכן מצד אחד הוא מושפע ממזג אוויר, זיהום, קרינה של שמש ומצד שני מושפעה מהתזונה שלנו. העור הוא איבר דו כווני – גם סופג מלמעלה וגם מפריש מלמטה. בעיות בעור נוצרות כשהוא נחסם מלמעלה או כשהוא לא מוזן מלמטה.
העור מהווה סוג של מראה שמשקפת את המצב הבריאותי שלנו. פצעונים, יובש, קמטים, גירויים מרמזים על בעיה עמוקה יותר. אחד התפקידים המרכזיים של העור הוא סילוק רעלים.
לטפל בעור בצורה האופטימלית ביותר זה כמו פזל שרק שיש את כל החלקים(המרכיבים) נשיג הטבה מושלמת
*תזונה טבעית ומאוזנת שמכילה את כל אבות המזון
*שתייה מרובה – שמירה על כמות מים קבועה בגוף היא חיונית לתאי הגוף ולמצב העור. כמות השתייה המומלצת היא (2 ליטר מים ביום בממוצע זה גם משתנה מאדם לאדם ע"פ פעילותו והרגלי התזונה שלו)
*תוספי תזונה מותאמים באופן אישיי
*שינה בזמן השינה הגוף מפנה אנרגיה לחידוש ושיקום העור. שינה לא מספקת תתבטא בעור עייף.
טיפולים קבועים קוסמטיים
*תכשירים לעור שמותאמים אישית ומתאמים לעונה.בקיץ מתאים להשתמש בתכשירים טיפוח במרקם קליל יותר על בסיס מים. בנוסף קרם הגנה. וחשוב מאד להקפיד פעמים ביום לנקות את העור.
*חשיפה מבוקרת וחכמה לשמש- קרינת השמש פירושה רדיקלים חופשים מצב המוביל להזדקנות מהירה יותר של העור.
*סטרס- הפחתת הסטרס בחיינו טיפולים אלטרנטיבים. לסטרס מתמשך יש השפעה רבה על אלסטיות העור.
*איזון הורמונלי – כאשר יש מצב של חוסר איזון הורמונלי דבר העלול להשפיע על מראה ומרקם העור- כתמים, פצעים, גירוי, העור מקומט ומדולל יותר
*פעילות גופנית – פעילות גופנית מתונה 3-4 פעמים בשבוע תורמת לבריאות העור. כאשר אנו מבצעים פעילות גופנית יש זרימת דם מוגברת לעור. גם סילוק הרעלים מהגוף יעיל יותר בעת הפעילות הגופנית, וייצור הקולגן שנותן נפח לעור יעיל יותר.
מזה תזונה בריאה?
קודם כל להימנע
מאוכל מעובד ומתועש
משומן מקולקל או מחמצן
להפחית קופאין, סוכר קמח לבן . ח
חשוב מאד לבדוק רגישות למזון אי סבילות, רעילות בגוף ולכן חשוב להתייעץ עם איש מקצוע להתאמה אישית של המזון.
מה נכון לאכול באופן כללי
1. ירקות ופירות, הרבה ומכל הסוגים.
– מזונות כתומים. גזר, דלעת, בטטה ופפאיה מספקים לנו את הפרו ויטמין A – בטא קרוטן שנחשב לנוגד חימצון חזק השומר על בריאותינו וחשוב מאוד לעור.
– עלים ירוקים מכל הסוגים: בצל ירוק, בזיליקום, נענע, כוסברה, פטרוזיליה, רוקט, חסה, ארגולה, נבטים ועוד. העלים הירוקים עשירים במינרלים ומהווים מקור טוב לסיליקה שבשילוב עם ויטמין c בונה את הקולגן שכל כך חשוב לבריאות העור. עלים ירוקים גם מכילים סיבים תזונתיים שחשובים לתפקוד מערכת העיכול, וכלורופיל שמסייע בשיפור הובלת החמצן בדם ומהווה נוגד חימצון חזק ביותר שלוקח חלק בטיהור הרעלים מהדם ומהכבד.
– ירקות ממשפחת המצליבים: כרובית, ברוקולי, קולורבי, כרוב. ירקות אלה עשירים בוויטמינים ובנוגדי חימצון חשובים, כמו ויטמין A, ויטמין E ונוגד חימצון בשם לוטאין שמאט את תהליכי ההזדקנות.
-. עשב חיטה – מיץ עשב החיטה עשיר במיוחד בערכים תזונתיים. הוא עשיר בוויטמין C ובמינרלים (אשלגן, סידן, מגנזיום, ברזל, אבץ). הוא מנקה את הגוף מרעלים, מטהר את הדם, משפר תפקודי כבד ועוזר לתפקוד מערכת העיכול ועשיר בבטא קרוטן.
– . תות, פטל, דובדבן ואוכמניות: בזכות שפע של נוגדי חמצון הם מאיטים הזדקנות מחיזוק את הקולגן שבעור ומשיפור זרימת הדם. מאטים הזדקנות
2. דגנים מלאים: קינואה, כוסמת, דוחן, גריסי פנינה, שיבולת שועל – הם עשירים בוויטמיני B , אבץ ועוד ויטמינים חיוניים לעור ומונעים את ייצור הרעלים וספיגתם במעיים.
3. קטניות עדשים, מאש, לוביה, אזוקי, שעועית, אפונה, חומוס – עשירות בסיבים תזונתיים שמשפרים את תפקוד מערכת העיכול וסופחות גורמים רעילים אל מחוץ לגוף.
4. ביצים וגרעינים: בזכות האבץ. האבץ הוא מינרל חיוני שבין שאר תפקידיו מהווה מרכיב נחוץ ליצירת קולגן. מחסור באבץ עלול לגרום לריפוי איטי של פצעים בעור, כמו פצעי אקנה, ופגמים נוספים. יש שממליצים על תוספת אבץ (כתוסף תזונה) לריפוי אקנה.
5. שמנים חיוניים: כמו אגוזי מלך, שקדים גרעינים, זירעונים בצורתם הטבעית, זרעי פשתן, דגי ים צפוני כמו סלמון שמנים מכבישה קרה ועוד. כל אלה הם חומצות שומן חיוניות – אלו הן חומצות שומן שהגוף שלנו לא יודע לייצר ועלינו לצרוך אותן מהמזון. חומצות שומן אלו משפרות מאוד את מראה העור, עוזרות לשמירה על לחות וריכוך ואף מעודדות ריפוי של מחלות עור שונות. יש לשים דגש על צריכת מזונות עשירים באומגה 3
חומצת שומן אומגה3 חומצות שומן אלה חיוניות לתפקודו התקין של כל תא ותא בגופנו – כולל כמובן תאי העור, ויש להן תפקיד מכריע בשמירה על לחות העור ועל גמישותו ובמניעת הזדקנותו. הן גם מהוות נוגדות דלקת יעילות מאוד, ובכך מעכבות את הזדקנות העור. נמצא גם שהן מרגיעות גירויים ואדמומיות בעור ומסייעות להפחית את רמת הגירוי במקרים של סבוריאה, וכן מסייעות רבות גם לבעיות עור ולמצבים של פסוריאזיס ואקזמה.
הבעיה עם שמנים שכאשר הם מתחממים הם הופכים לשמנים מחומצנים. פירוש הדבר שמן מקולקל ויצירת רדיקלים חופשיים שהופכים להיות חלק מהשומן התת-עורי ותורמים להזדקנות העור. באוכל מעובד ומתועש ושמנים זולים יש הרבה שמן זול מעופש. גם השמן בזרעים עצמם, אחרי שנחשפו לחום, חמצן ואור ומתקלקל.
קלייה של אגוזים מצד אחד גורמת לעיפוש גדול ומצד שני מסתירה את הריח של העיפוש.
חומצת שומן אומגה 6 חומצת שומן חיונית זו מיוצרת בגופנו על ידי אנזימים מחומצת שומן לינולאית בלתי רוויה, שמקורה במזון. במקרה של מחסור, אנזים חיוני זה אינו יכול לתפקד בצורה מיטבית ולייצר מספיק GLA. בעקבות זאת תפקוד העור נפגע קשות. בניגוד למרבית חומצות השומן מקבוצה זו, שצריכה מוגברת שלהן מעודדת תהליכי דלקת וכך מגבירה את הסיכון להזדקנות מואצת של העור ולמחלות עור שונות כמו כן היא מהווה מקור מרכזי לפוֹספוֹלִיפִּידִים, אבני הבניין שמהן עשויים קרומי התאים, ולכן חיונית לבניית קרומי התאים ולייצובם, לשיפור גמישותם ולשיפור חדירותם לקליטת חמצן ויעילותם בהפרשת פסולת (יעילות הפוחתת עם השנים וגורמת לקיצור חיי התאים).






