חג חנוכה מתקרב והמאפיות מציעות לנו שלל פיתויים וספגניות כבר חודש מראה...
חג חנוכה - חג השמן - מציע לנו שלל פיתויים טעימים, מטוגנים ועתירי קלוריות שבוודאי ולא הולכים יד ביד עם אורח חיים בריא וירידה במשקל.
מה בכל זאת תוכלו לעשות? או. טוב ששאלתן. מוזמנות לקרוא את המאמר הבא :)
היות ומדובר בחג השמן חשוב להתחיל ולהבין את המידע החשוב (כן, והוא קצת "מבאס") הבא:
מה קורה לשמן במהלך הטיגון?
במהלך הטיגון החימום בטמפ' גבוהה מגיע לנקודה שנקראת נקודת עישון –זוהי נקודה שבה השמן מתחיל להתפרק וכתוצאה מהפירוק נוצרים חומרים שונים, שבשמם הכולל נקראים “חומרים פולריים”. אלו חומרים מזיקים וככל שמחממים את השמן יותר נוצרים יותר מחומרים אלו.
בנוסף במהלך החימום השמן גם מתחמצן.
חשיפה עודפת לחומרים הללו בשילוב עם חמצון השמן עלולה להוביל לעלייה בתהליכים דלקתיים ולחץ חמצוני בגוף, ובכך – על פי מחקרים - גורמת לעלייה בסיכון למחלות לב וכלי דם, הגברת הפוטנציאל לסרטן, להגברת הסיכון לחלות באלצהיימר, הזדקנות מוקדמת של העור ופגיעה ברקמות.
איך זה משפיע על המשקל שלנו?
השומן חודר למזון בכמות גבוהה ומעלה את ערך הקלורי של אותו מאכל בצורה משמעותית.
מחקרים מראים שאנחנו נוטים לאכול כמויות גדלות יותר כאשר אוכל מטוגן. יש להניח שזה נובע מטעם המזון של האוכל המטוגן שרובינו אוהבות (גם עניין פיזיולוגי-פסיכולוגי וגם עניין של התרבות שבה אנו חיות שבה קיים לא מעט אוכל מטוגן).
סופגנייה שעברה טיגון מכילה בסביבות 30% שומן מחומצן גם מזיק בריאותית וגם עתיר קלוריות.
אבל...
מניסיוני האישי ושל מטופלות רבות שבהן טיפלתי בתהליכי ירידה במשקל - טעם הוא עניין נרכש. לאחר שמתרגלים לאכול
לא מטוגן, קשה מאד לחזור לאכול אוכל מטוגן היות והגוף מגיב בהרגשה לא נעימה.
המשמעות עבורכן:
יש אור בריא בקצה המנהרה (בכל זאת, מדובר גם בחג האורות, נכון?).
אם אתן כבר מטגנות - הנה מספר טיפים לטיגון נכון ופחות מזיק:
- שימוש במחבת אנטי-סטיק/שימוש בתרסיס שמן יכול לסייע להפחית את צריכת השמן בטיגון.
- לקנות שמן רק מכבישה קרה ולא שמנים מזוקקים ולשמור את השמן במקום קריר ומוצל, ובכלי כהה, על מנת למנוע חמצון.
- הקפידו לא לחמם את השמן יותר מדי (לשרוף את השמן), הטמפרטורה המומלצת לטיגון היא 180 מעלות.
- מומלץ להוסיף שן שום או מעט גזר לתוך השמן בעת הטיגון כדי להפחית את תהליך החמצון.
- תבלו והמליחו רק אחרי הטיגון. התיבול עלול להגביר את השינויים בשמן.
- אל תעשו שימש חוזר בשמן (נכון זה עולה יותר, אבל גם מחיר הבריאות שלנו חשוב יותר).
- השתדלו לטגן לזמן קצר.
באיזה שמן לטגן?
נעשה את זה פשוט, בשני משפטים כדי שלא תסתבכו:
כשאתן צריכות טיגון לזמן קצר – שמן זית איכותי, כתית מעולה בכבישה קרה
כשאתן צריכות טיגון ארוך - שמן קוקוס או שמן זרעי ענבים
הבנו למה לא לטגן (או לפחות לצמצם למינימום), אז מה כן?... לאפות!
איך תהפכו כל לביבה לבריאה, מזינה ואפויה?
- ירק - לרוב הבסיס של לביבה הוא ירקות. כמעט מכל ירק אפשר להכין לביבה וגם לשלב מספר ירקות.
- חשוב להקפיד שלא יהיו הרבה נוזלים בלביבות(אם הירקות מפרשות נוזלים לסחוט ולסננן היטב).
- עשבי תבלין - הזדמנות נהדרת לאכול עוד קצת ירוק! תעשירו את טעם הלביבה בעשבי תבלין כמו פטרוזיליה, כוסברה, נענע, תימין, בצל ירוק וכדומה.
- "דבק" כדי לחבר את הלביבה ולהצליח ליצור צורה מוסיפים לרוב קמחים (עמילין). במקום קמח לבן מומלץ לשלב קמח כוסמין. אופציה מעודפת נוספת הם קמחים ללא גלוטן כמו: קמח עדשים כתומות, קמח חומס, קמח שקדים. זה נותן ללביבה טעם מיוחד ועשיר שאתן חייבות לנסות.
- לגבי ביצה אני ממליצה להוסיף ביצה זה נותן עוד קצת חלבון. לטבעונים שבינינו לא חובה להוסיף ביצה.
- קראנצ'יייי - אוהבים מרקם קראנצ'י? תוסיפו מעט גרעינים , שקדים או אגוזים.
- טיגון - כבר הבנו שפחות מומלץ. ממליצה לאפות בתנור.
- הדרך הנכונה והמומלצת לאפיה בתבנית: נניח נייר אפייה ובעזרת מברשת נשמן את הנייר. מעל נסדר את הלביבות ונשמן אותן קלות (גם את החלק העליון של הלביבות).
- נאפה בחום יחסית גבוה כ-190-200 בסביבות 15-20 דקות.
***
חשוב:
אם בכל זאת אתן חייבות סופגנייה או לביבות מטוגנות אז עשו זאת בהקפדה ובתכנון מראש.
תעופו על הסופגנייה הכי "מפונפנת" או הלביבה הכי מתוקה ושומנית בשביל ההרגשה והסיפוק אבל
פעם אחת לכל החג.
בזכות ניסיון מעשי של 20 שנים ועבודה בתחום אני יודעת שלא קל לנסות ולרדת במשקל לבד. שלא קל לשנות הרגלים. שזה לא פשוט לשנות את אורח החיים לאורח חיים בריא וזה כמעט בלתי אפשרי לעשות זאת לבד.
מעוניינת לרדת במשקל? להתחטב? לצמצם היקפים? לשפר את רמות האנרגיה? ולעשות זאת בהנאה, בצורה מדורגת ומתאימה לאורח החיים שלך?
אני כאן עבורך.






