9 הכללים לבחירת לחם בריא ואיכותי
9 הכללים לבחירת לחם בריא ואיכותי
לחם הוא אחד המזונות הבסיסיים ביותר בתזונה שלנו ולהרבה אנשים מהווה חלק עיקרי בתזונה. לחם טוב הוא לדעתי אחד מהמאכלים המפנקים הטעימים והמנחמים ביותר שיש.
במאמר היום נדבר על לחמים שהבסיס שלהם הוא דגנים כמו חיטה, שיפון וכוסמין. לחמים אלו מכילים גלוטן והם מכילים פחמימות.
במאמר נוסף נתייחס ללחמים נטולי גלוטן ופחמימות שקיימים היום בשוק.
אני בעד לאכול לחם אבל איך נדע מהו לחם טוב?
ריכזתי את 9 הכללים לבחירת לחם בריא ואיכותי:
1. לא להסתפק בכותרות (לחם בריאות, לחם חיי) תמיד לקרוא את רשימת המרכיבים.
2. שבוחרים לחם המכיל דגן חשוב להקפיד שהקמח מממנו עשוי הלחם נטחן מגרעין הדגן בשלמותו. (פירוט בהמשך).
3. לבדוק בסוף רשימת הרכיבים האם מופיעים שם חומרים משמרים, או מעכבי חמצון, או משפרי אפיה, או צבעי מאכל. לא צריך אף אחד מהם!! אם יש תוספים הלחם פחות בריא גם אם הוא עשוי מקמח מלא.
4. כמות השומן ומאיפה הוא מגיעה. לחם איכותי לא צריך כלל להכיל שומן. היצרנים לעיתים משתמשים בשמנים מזוקקים מאיכות ירודה.
5. סוכר- רצוי לחמים ללא תוספת סוכר.
6. תוספת גלוטן- בלחמים רבים מוסיפים את חלבון החיטה, (הגלוטן) בנוסף לקמח עצמו שמכיל גלוטן. הסיבה ליצור מרקם נח יותר לעבודה וללישה של הבצק.
אנחנו יודעים שגלוטן בכמות רבה, משפעיה על העיכול וגורמת לכאבי בטן, גזים מעי רכיז. תוספת גלוטן ללחם, לא רק שלא משביחה את הלחם, אלא פוגעת באיכותו מבחינה בריאותית.
7. שמרים או מחמצת/ שאור- הוא לחם שלא מוספים לו שמרים אלא התפיחה נעשית ע”י שמרי אוויר הנקראים גם שמרי בר. לחמים אלה תופחים לאט יותר ולכן תוססים פחות בגוף. לאנשים שסובלים ממעי רגיז וגזים הם מומלצים מאוד לאכילה, וגם למי שסובל מקנדידה מומלץ לאכול לחם שאור. בנוסף ספיגת המינרלים גבוהה יותר בלחם שאור. ואצל סכרתיים או טרום סכרתיים הוכח שלחם ממחמצת הביאה לרמת גלוקוז נמוכה יותר.
ניתן לעשות לחם שאור או שמרים מכל סוגי הקמחיים.
תמיד מומלץ לחם שאור/מחמצית טבעית.
8. לחם קל – הלחם הכי מבלבל/ מטעה על המדף. בעצם לחם המכיל פחות קלוריות למאה גרם, בהשוואה ללחם רגיל. יכול להיות עשוי מחיטה מלא, לבנן , כוסמין ועוד.
פרוסת לחם קל תכיל עד ארבעים קלוריות לפרוסה. הפרוסות בדרך כלל דקות יותר ואווריריות יותר. וזה מתאפשר בשל תכולה הגבוהה של שמרים ומים בלחם הקל, המאפשרת תפיחה טובה יותר של הלחם, ללא צורך בכמות גדולה של קמח. במילים אחרות זה לחם מכיל יותר אוויר, פחןת משביע אנשים שרגישים בבטן יכול להגיב פחות טוב ללחם קל בשל כמות הגדולה של השמרים.
9. טעם – לטעם יש השפעה מכרעת על הבחירות שלנו. גם אם נקנה לחם הכי בריא אך הוא לא יהיה לנו טעים אנחנו נהיה בבעיה.
חשוב שתזכרו שטעם זה משהו נרכש!
המרכיב המרכזי בלחם הוא קמח וכיום יש לחמים מסוגים שונים של קמחים כאשר העיקריים הם: חיטה, חיטה מלא, כוסמין, שיפון.
גרגר החיטה מורכב: מאנדוספרם (80-85%) בעיקר העמילן . עובר בעצם הנבט %2-3%) מכיל מרבית השומן החיוני ויטמין ומנרלים. סובין/קליפה 13%-17%) עשיר בסיבים ומינרלים.
המשמעות של קמח לבן
כאשר טוחנים רק את הפנים של הדגן הסירו את הקליפה למעשה הוסרו ממנו הסיבים הויטמינים והמינרלים ונשאר רק העמילן שהוא למעשה מתפקד בגוף כסוכר
הבעיה מתחילה כאשר...
תעשיית המזון מוכרת לנו קמח מלא מכיל את הקליפה של הגרעין ללא הנבט (ע"פ החוק מותר)
המשמעות בעצם קמח לבן עם קצת יותר סיבים ומינרלים.
קמח מלא אכותי צריך להטחן מגרעין החיטה בשלמותו = קמח מלא אמיתי ובריא .
תהליך זה גורם ללחם להתקלקל יותר מהר ולכן בתעשיית המזון מעדיפים להפריד את הגרעין לטחון כל חלק לחוד ולהוסיף את הקליפה לחוד.
אני אישית מאד אוהבת לעבוד לאפות ולצרוך לחם כוסמין .
הכוסמין הוא סוג מיוחד ועתיק של חיטה, הינו אחד מחמשת מיני דגן שמוזכרים בתנ"ך -חיטה, שעורה, שיבולת שועל, שיפון, וכוסמין.
בתקופה האחרונה נעשה מאד פופולארי ואנחנו אדים למוצרים רבים שמכינים בעזרת קמח כוסמין- לחמים, עוגות, עוגיות, פיצות, פסטות, פשטידות ועוד….
אני נתקלת במסגרת עבודתי ביותר ויותר אנשים וילדים שמדווחים שכאשר הם אוכלים לחם מחיטה ומוצריו הם חשים לא בטוב. תחושת מאפיינות ב- כאבי בטן, תחושת נפיחות, גזים, עייפות, כאבי ראש, מגרנות, החמרת סימפטומים של קשב וריכוז, סכרת.
החיטה המודרנית עשירה מאד מגלוטן, שהוא סוג של חלבון דביק וקשה לעיכול. בעזרת הגלוטן קל יותר לאפות לחמים אוורירים, אולם למערכת העיכול קשה מאד להתמודד איתה. כיום מחקרים מראים שלגלוטן החיטה יש השפעה ממכרת על הגוף.
פתרון שעוזר לחלקם זה להפסיק צריכת החיטה ולעבור לאכול כוסמין.
חשוב לציין שבלחם כוסמין יש גלוטן , פחות באופן משמעותית מאשר בחיטה ולכן הוא אינו מתאים לחולי צלאיק.
8 היתרונות הבולטים של כוסמין
- 1. כוסמין דגן מזין יותר וקל יותר לעיכול
2. הוא טעים, נוח לעבוד ובעל תחושה קלילה.
3. פחות אלרגני מאשר חיטה בגלל שהוא מופחת מגלוטן
4. עשיר בחלבון וחלבון זמין לגוף
5. עשיר בסיבים תזונתיים בעיקר כוסמין המלא. הוא מסייע בחילוף החומרים ואף מתאים לדיאטה
6. עשיר בויטמינים ומינרלים בעיקר מוטמני בי ונאצין. הניאצין שבכוסמין מסייע באיזון רמות השומנים בדם. עשיר במגנזיום מינרלים שחסר כיום
7. הכוסמין עמיד למדי מפני חרקים ולכן מצריך פחות ריסוס, שפירושו פחות רעלים במזון שלכם.
8. מתאים לתינוקות וילדים וילדים רבים אוהבים מתחברים לטעם שלו.






