11 מיתוסים על דיאטה והשמנה - ולמה זה לא עובד לנו?

באופן תאורטי, רובנו חושבות שהן יודעות מה נדרש לעשות כדי לרדת במשקל במשקל ויודעות מה צריך לעשות. בפועל רובנו לא מצליחות להחזיק מעמד בדיאטה ולא מצליחות לרדת במשקל.

ישנם דעות שונות, חלקן סותרות, וחלקם הגדול פשוט גורמות לנו לבלבול.


נעים להכיר: 11 מיתוסים הקשורים לדיאטה ואורח חיים בריא ומונעים ממך לרדת במשקל.



מיתוס 1 - ככל שנאכל פחות נוריד יותר במשקל

קיימת אצלנו האמונה שככל שנאכל פחות, נדלג על ארוחות, נצמצם משמעותית את כמויות האוכל, המשקל יתחיל לרדת. בפועל מצב זה מכניס את הגוף לסטרס הגורם לגוף להאטה בקצב חילוף החומרים ולעצירה בתהליכי שרפת השומן (במקרים קיצונים הגוף יתחיל לפרק רקמות שריר כדי לפצות על המחסור במזון וזה מצב שאנחנו לא רוצים שיתרחש). צריך להבין שכשהגוף נכנס למצב הישרדות הוא לא פועל לירידה במשקל אלא בדיוק להיפך, הוא יתקע במשקל. הגוף מתחיל לאגור מאגרים לשעת חירום (כי הוא לא יודע מתי תהיה ההזדמנות הבאה) ולמרבה ההפתעה אנחנו נעלה מעט במשקל. זאת חוויה מתסכלת היות ומצד אחד אנחנו בקושי אוכלים ומנגד אף מעלים במשקל.
על כן חשוב שתקפידי על תפריט מאוזן ואכילה במרווחים פחות או יותר קבועים, בהתאמה לאורח ואופי החיים שלך כמובן. 

מיתוס 2 - סוכר לבן לא בריא עדיף לצרוך דבש, סילאן וכיוב'

חשוב שנבין שכל הסוכרים (דבש, סילאן, מייפל, סוכר לבן, סוכר חום וכדומה) מורכבים מ"חד סוכריים". הגוף שלנו סופג את ה"חד סוכריים" בדיוק באותו אופן ומשתמש בהם באותה צורה (ולרוב העודפים נאגרים בתאי השומן). 
לכן אם את מעוניינת לרדת במשקל חשוב שתימנעי מצריכה קבועה של כל סוגי הסוכר כמו: משקאות מתוקים, מאפים, ממתקים, עוגיות, חטיפי בריאות (שרובם עתירי סוכרים) למיניהם ועוד.
החלק שנכון חלקית במיתוס הזה הוא שאכן קיימים הבדלים בערכים תזונתיים והבריאותיים בין סוגים השונים של הסוכר.

מיתוס 3 - אחרי אימון אפשר ל"תקוע" ארוחה

עשינו אימון, הזענו, התאמצנו ועכשיו מותר לאכול ה-כ-ל. הגוף שרף מספיק. זה מחשבה מוטעית נפוצה שעלולה להביא לעלייה במשקל. אחרי אימון אין צורך "לתקוע" אלא לאכול ארוחה מזינה ובריאה.
במהלך האימון רובנו שורפות כמות קלוריות מסויימת וברוב המקרים היא הרבה פחות גבוהה ממה שהיינו רוצים שתהיה. אותה ארוחת "תקיעה" תכניס בחזרה לגוף הרבה יותר קלוריות ממה שהוצאנו, מה שנקרא בשפה המקצועית "עודף קלורי" (בשונה מגירעון קלורי שהוא מצב שבו שורפים יותר מכמות הקלוריות שמכניסים לגוף) ומכאן התוצאה ידועה מראש.
עלינו להסתכל על ספורט כדרך חיים. לספורט יש חשיבות רבה לבריאות הגוף, למראה ולמצב הנפשי. לדעתי כאשר מטרת האימונים היא רק כדי לרדת במשקל ושרפת קלוריות אנחנו מפספסים את מטרת הספורט. זה נכון שספורט תורם לחילוף החומרים ותומך בתהליכי ירידה במשקל. אפשר לרדת במשקל גם ללא ספורט, אך אי אפשר לחיות חיים בריאים לאורך זמן ללא ספורט! 

מיתוס 4 - "הגנים שלי דפוקים" ובגלל זה אני לא מצליחה לרדת במשקל

נכון, תנודות במשקל (עליות וירידות מחזוריות) יכולות להיות מושפעות מהגנים שלנו לכן ייתכן שאנשים מסוימים יחוו קושי גדול יותר לרדת במשקל, בגלל גנים ספציפיים שמקשים על ביצוע המשימה. חשוב לי להדגיש שכל אחת יכולה להצליח לרדת במשקל וזה בעיקר ענין של הדרכה, התאמה נכונה של תזונה, התמדה וסבלנות (בעיקר סבלנות).
עוד נקודה חשובה, שעשויה להשפיע על הירידה במשקל, והיא דווקא כן קשורה בגנטיקה התאמת סוג הדיאטה.
לעיתים אני שומעת על נשים שהתחילו דיאטה כי השכנה שלה ירדה 7 קילו עם דיאטה מסויימת... אבל, זה ממש לא אומר שהדיאטה הזאת תהיה נכונה גם לכן. 
את רוצה לרדת במשקל? עזבי את תירוץ הגנים. מה כן? את לא כמו כולן ולכן גם הדיאטה שלך צריכה להיות מותאמת אליך, לצרכים שלך ולמאפיינים הפיזיולוגיים והמנטליים שלך.
הקפידי על התייחסות אישית, בחינה של המצב הרפואי, תמיכה בתוספי תזונה במידת הצורך ולאחר מכן התאמה אישית של תהליך מסודר עבורך

מיתוס 5 - מומלץ להישקל מספר פעמים ביום

כולנו רוצות לראות את התוצאות, כמה עלינו... כמה ירדנו... אנחנו מתאמצות לרדת במשקל ולכן זה ממש מסקרן. זו גם הסיבה לכך שנשים רבות נשקלות מספר פעמים ביום.
זהו הרגל הפוגע במוטיבציה וגורם לנו לעיסוק ייתר ולא נכון במשקל שלנו (דבר המשפיע גם על הדימוי העצמי שלנו). 

חשוב חשוב: המשקל שלנו מושפע גם מתנודות נוזלים ומתנודות הורמונליות ולכן קשה ולא מדויק לראות תוצאות בטווח זמנים כל כך קצר. למשל, כמות השתייה היומית או הפעילות הגופנית שגורמת לנו לאבד נוזלים עלולה להטות את המשקל למעלה ולמטה (גם בשיעור של קילו ואף יותר לכאן ולכאן) חשוב לזכור שמדובר בתהליך שלוקח זמן ולא בקסם (תחשבו כמה זמן לקח לכן לצבור את המשקל העודף...).
ההמלצה שלי היא להישקל פעם בשבוע, בשעה קבועה, ולנהל רישום כדי לבדוק את המגמה ולהתנהל לפיה. 

מיתוס 6 - שומן הוא משמין ולכן רצוי לצרוך כמה שפחות ממנו ואף להימנע ממנו

עדין רווחת הטענה ששומן הוא משמין ולא בריא.
זה נכון שבשומן יש יותר קלוריות לגרם מאשר בחלבונים או בפחמימות אבל... תזונה עשירה בשומן לא בהכרח תוביל לעלייה במשקל ובחלק מהמקרים תשיג דווקא את המטרה ההפוכה.
חשוב שתעשי את הפרדה בין סוגי שומן שונים.
מומלץ להפחית שומן רווי וטרנס (המבוגר/פיצה צ'יפס שניצל/ בורקס וחבורתן). זהו שומן לא בריא.
עם זאת חשוב שלא להימנע משומן מסוג חד-שומן ובלתי רווי העשיר באומגה 3 כמו דגי סלמון/אבקדו/טינה/שמן זית/אגוזים וגרעינים. שמנים אלו עוזרים לספיגת ויטמינים מסיסים בשומן הם תורמים לתחושת השובע, מראה העור, מסייעים לשיפור מצב הרוח ותחושת עייפות ויותר מכך: מחקרים רבים הוכיחו שצריכה שוטפת שלהם חשובה לתמיכה במשקל מאוזן.
כמובן, כמו בכל דבר, חשוב לא להפריז בכמויות.

מיתוס 7 - ספירת קלוריות (האם כל הקלוריות שוות?!)

כולנו מכירות את המשוואה: אם נכניס פחות קלוריות ממה שנוציא נרזה. יש במשוואה הזאת מן האמת אך גוף האדם מורכב הרבה יותר.
איכות המזון וצפיפות המזון תשפיע לא פחות מאשר הקלוריה עצמה.
כן, לא כל הקלוריות "שוות".
למשל אם תאכלי עוגת קצפת עם תותים השווה בכמות הקלוריות לכריך כוסמין עם אבוקדו ונבטים, האם זה ישמין אותך באותה מידה? התשובה היא: לא.
אנחנו צריכות לקחת בחשבון את קצב הספיגה. לסוגי מזון שונים קיימת השפעה שונה על המערכת הורמונלית שאחראית, בין היתר, על מתי וכמה אנחנו אוכלות וכן כמה קלוריות אנחנו שורפות. 
בנוסף, גם לצירופי ולשילובי המזון יש חשיבות.
לכן תורת המזון היא מורכבת יותר מנוסחה מתמטית.

מיתוס 8 - קמח מלא בריא יותר

יש סברה מוטעית בחברה שקמח מלא בריא יותר ולכן פחות משמין. זה נכון, באופן כללי, שבמוצרים מלאים יש קצת יותר סיבים וויטמינים ולכן קצב הספיגה בגוף של המוצרים המלאים הוא ארוך יותר, דבר המשפיע במעט על תחושת השובע, אבל אני חייבת לציין שבפועל, ת'כלס – ברוב המקרים זה לא כל כך משמעותי.
בשנים האחרונות יותר ויותר נשים מגלות שחלק מהדגנים, ובעיקר החיטה, תורם למגוון בעיות בריאותיות או לכל הפחות לנפיחויות ולחוסר נוחיות כללית. לכן ההמלצה שלי, במידה ואתן חשות כך או במקרים שבהן ישנה רגישות להימנע מחיטה. 
הרגישות יכולה לגרום לשלל תופעות ולעיתים יהיה לכן קשה לקשר אותן לאכילת החיטה, או למאכלים המכילים אותה. מה עושים? פנו לאיש מקצוע, תזונאי או נטורופת, היודע לעשות אבחון מדויק ולסייע לכן עם חלופות מתאימות.

מיתוס 9 - לחם הוא משמין

הלחם הוא המאכל הכי בסיסי והכי פופלרי. יש שטוענים שרק מהריח של לחם טרי אפשר להשמין. בפועל הלחם יכול להיות משמין ולא בריא ויכול גם להיות מזין ומשביע.
ראשית יש לבדוק מאילו קמחים נאפה הלחם ומה תמהיל הקמחים (זהו המרכיב המרכזי בלחם). חשוב גם לבדוק באם הוסיפו ללחם סוכר, שמנים, חומרי טעם, צבע ומשמרים. כל אלו מהווים מרכיבים פחות נחוצים וישפיעו על איכות הלחם ועל משקלו. 
לחם נאפה בעזרת שמרים או על בסיס מחמצת.
כיום ניתן להשיג לחמים איכותיים אך לצערי ברשתות הגדולות ברוב סוגי הלחמים מוסיפים מרכיבים מיותרים במטרה לשפר את הטעם ולהאריך את חיי המדף.
אני אישית לא נמנעת מלחם אך מקפידה על איכות הלחם וממליצה להיות מודעות למרכיביו, לאכול במינון נכון ולמרוח עליו דברים בריאים (מוזמנות להיכנס למגוון התפריטים הטעימים באתר I LOVE eat).
טיפ נוסף: תמיד לשלב את אכילת הלחם עם שפע ירקות ואז נקבל ארוחה מזינה ובריא.

מיתוס 10 - אוכל בריא לא משמין 

הרבה פעמים אני שומעת לקוחות שלי שמשתפות אותי שהם אוכלת רק אוכל בריא וכי לא ברור להן למה הם משמינות. חשוב לזכור שלא כל מה ש"בריא" או נתפס ככזה מעודד ירידה במשקל. 
חשוב לדעת איך להרכיב ארוחה מאוזנת, לשמור על מינונים נכונים (לא פחות מדי ולא יותר מדי), להיזהר מנשנושים (או...הנינושים הכי מסוכנים) גם אם הם מפורסמים כבריאים עדיין יתכן והם עתירי סוכר ומיותרים לגוף. המלכודת הזו גם מגיעה בצורות של תחליפי סוכר כמו דבש, מייפל טבעי, ממתקים מלאכותיים ועוד.

מיתוס 11 – ארוחת בוקר רק "פותחת" את התיאבון

אז זהו זה בדיוק הפוך! אחרי צום הלילה, הגוף זקוק למזון/אנרגיה כדי לחדש את מאגרי הגליקוגן = סוכר. אם אנחנו מדלגות על הארוחה אנחנו מכניסות, למעשה, את הגוף לצום. הצום גורם לגוף שלנו להאט את קצת חילוף החומרים ויגביר את הורמון הגרלין שאחראי על תחושת הרעב.
מה עושים? חשוב לאכול ארוחה ולהקפיד שתהיה מאוזנת ומכילה גם חלבון.לא להסתפק רק בתמר וקפה.

מיתוס בונוס - מיתוס 12 - שייק פרות טבעי עוזר לירידה במשקל 

שייק שמורכב בעיקר מפירות ומים וטעמו מתקתק יכול פעמים רבות להטעות אותנו. יש לנו תחושה שזה משקה בריאות אך הוא בעצם מקפיץ את רמות הסוכר בגוף.
פירות שעברו ריסוק נספגים ביתר קלות בגוף והם עתירי סוכר. בצורה של שייק נצרוך כמות גדולה יותר של פירות, אילו היינו אוכלים אותם כפירות בשלמותם ולא בתוך השייק ובו בזמן נחוש תחושה של פחות שובע וסיפוק ביחס לחלופה של צריכת הפירות השלמים.
כדי ליצור שייק בריא שתומך בתהליך הירידה במשקל צרכים ליצור יחס נכון בין פירות לעלים ירוקים, להוסיף לשייק מעט חלבון ושומנים ולהפחית בכמויות הפרי (מקסימום עד 2 מנות פרי בכוס גדולה). כאשר השייק מורכב נכון הוא ללא ספק יכול לשמש כארוחה ולתת לנו תחושת של שובע לאורך זמן, שזאת בסופו של דבר המטרה.
בפעם הבא שאת שותה מיץ פירות/שייק פירות בדקי היטב מה מכיל המשקה ומה מטרתו עבורך: במידה והוא מורכב בעיקר מפירות והוא חלק מהארוחה או כשתייה לצד הארוחה יש להניח שלא רק שהוא לא יוביל לירידה במשקל אלה אף יגרום לעלייה בסוכר שיוביל לעלייה במשקל.


כדי להצליח לרדת במשקל ולשמור על המשקל לאורך זמן... ולהפסיק להיות בדיאטות יו-יו (יורדת-עולה) עלינו לסגל אורח חיים בריא ולהקפיד על תזונה בריאה, אכילה מאוזנת, פעילות גופנית, הפחתת סטרס וליווי והתאמה אישית עם איש מקצוע. 
לא תמיד קל לעשות שינויים בהרגלים אבל, כאשר תצליחי לעשות את השינוי תרגישי תוך זמן קצר שיפור באורח החיים שלך והירידה במשקל לא תאחר להגיע ובהנאה

על הכותבת: נועה פרומן - מומחית לירידה במשקל, נטורופטית, רפלקסולוגית, שפית ומעבירת סדנאות לאוכל בריא ומפתחת שיטת I LOVE eat לאורח חיים בריא וירידה מהנה במשקל.

By Noa Froman January 25, 2024
בכל תהליך של ירידה במשקל ואורח חיים בריא נמליץ לשתות מים (והרבה) יחד עם זאת, אפשר ומומלץ להעשיר את המים בעשבי תבלין שונים ומגוונים. לכל עשבי התבלין יש טעם, ריח ויתרונות בריאותיות שונים. אספתי עבורכם מספר עלים נפוצים ואת היתרונות הבריאותיים של כל אחד עבורכם.
By Noa Froman May 21, 2023
שפע של פירות וירקות בשלל צבעים בתקופת החג מאפשר מגוון גדול של סלטים. ממליצה כמובן על כמה שיותר ירקות בתקווה שיתפסו את מקום הפחמימות מהפשטידות והמאפים... ירקות ופירות עשירים בוויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים העוזרים לשמור על תחושת השובע. בנוסף משפרים את תפקוד מערכת העיכול וחשובים לתהליכי ירידה במשקל. בכל ירק או פרי מצויים פיטוכימיקלים-פיגמנטים המעניקים לצמח את צבעו הייחודי. (שמטרתם- הגנה מנזקי הסביבה). אותם פיטוכימיקלים, נותנים הגנה טבעית שונה לגופינו . לכן חשוב שנקפיד לאכול כול יום מחמשת הצבעים.  מהם הצבעים ? מה תרומתו של כל צבע ? ולכל צבע מצורף מתכון לסלט נהדר שמומלץ לא רק בשבועות.
By Noa Froman February 23, 2023
אנשים רבים נמנעים מיציאות למסעדות, או לחופשות בגלל החשש מהעלייה במשקל, או לחלופין "שוברים" את הדיאטה (אוי כמה שאני לא סובלת את המילה הזו) או את תהליך הירידה במשקל. מסעדות זה כיף! חופשות זה חשוב! והחדשות הטובות הן שאפשר לצאת, ליהנות ועדיין לשמור על המשקל. איך עושים את זה? מוזמנים לצפות במדריך שהכנתי עבורכם וכולל כמה טיפים חשובים:
By Noa Froman January 16, 2023
מנשנשים פירות מיובשים (לפעמים).... מי לא? היד מושטת לעבר הצלחת היפיפייה של הפירות והאגוזים ו...הופ, בלי להרגיש אפשר להגיע לכמה מאות קלוריות. בפירות יבשים מסורתיים, אין תוספת סוכר. המתיקות שלהם נובעת מעצם הייבוש וריכוז הסוכר הנוצר בתהליך טבעי כתוצאה מצמצום הנוזלים. חשוב לדעת: הערך הקלורי ב-100 גרם פרי מיובש הוא פי 5 יותר גבוה מאשר בפרי רגיל. אבל בהרגשה שלנו זה משהו קטן... מצומק... מי בכלל סופר את זה... פירות מיובשים - איך הכל התחיל? ייבוש הפירות התחיל בימי קדם. המטרה הייתה לשמור את המזון בהיעדר אמצעי קירור. תהליך הייבוש מאפשר לנו: (1) ליהנות מהפירות גם מחוץ לעונתם (2) חיי מדף ארוכים יותר מכיוון שחיידקים לא יכולים לחיות בסביבה שאין בה מים. לכן הפירות המיובשים נוחים לייצוא וההפצה ואנחנו, כלקוחות נהנים מהמגוון ומהמבחר. בעבר, תהליך ייבוש הפרי היה טבעי לחלוטין – הכוונה, ייבוש רק מהשמש, מה ששמר על ערכו התזונתי הגבוה של הפירות. כיום, הפירות היבשים מיובשים בתהליכים תעשייתיים: - על מנת לזרז את תהליך הייבוש והארכת חיי המדף של הפרי, משתמשים בחומרים משמרים ונגזרות סולפיטים, כמו דו תחמוצת הגופרית E-220 להקניית מראה וצבע אטרקטיבי לפרי מוסיפים מי סוכר, המשפרים את הברק ומגדילים את המשקל . לחלק מהפירות מוסיפים סוכר לבן וחומרי זיגוג, כמו E905. בתהליך הייבוש, הפרי מאבד מים רבים, מצטמק ומאבד את רוב משקלו המקורי. ריכוז הסוכר בפרי היבש גבוה יותר ולכן גם טעמו דומיננטי והוא בעל ערך גליקמי גבוה, ועתיר ביותר בקלוריות. למרות שהרבה חשבים שזה נשנוש טוב בתהליכים של ירידה במשקל אני לא ממליצה. זה פחות משביע, מקפיץ את הסוכר ולרוב יתסף עוד "חבר" קשה לעצור באחד, קשה להפסיק. אם אתם כבר מחליטים לאכול פרות מיובשים עדיף פירות אורגניים (אשר גדלו ויובשו ללא דשנים, חומרי הדברה וכימיקלים) ולשלב אותם עם אגוזים (בהמשך יפורט). כמה מילים על התמר הפופולרי אתחיל ואומר שהתמר שונה מכל הפירות המיובשים. חשוב להבין שפירות התמר מתייבשים כבר על העץ מה שהופך אותם למעשה לפירות יבשים "אמיתיים" ומבדיל אותם מפירות מיובשים בתהליך תעשייתי. הם נחשבים לבריאים ומזינים. התמר יכול להוות בהחלט פתרון כשרוצים משהו מתוק, בריא, ושייתן לנו אנרגיה (ולכן ספורטאים רבים משתמשים בו כמקור אנרגיה זמינה במהלך האימון ולאחריו). בתמרים אין כימיקלים, ולאיכותיים שבהם גם לא מוסיפים סוכר. אני ממליצה לשלב את התמרים עם אגוזים או גרעינים. כמה מילים על פיצוחים אנשים רבים חוששים מאכילת אגוזים וגרעינים ברמה יומיומית כי לדבריהם הם משמנים. אז באו נעשה סדר אחת ולתמיד: בשנים האחרונות הוכח שאכילה יומיומית של אגוזים ושקדים מפחיתה את הסיכון למחלות לב, בנוסף מפחיתה את רמות הכולסטרול ה"רע" - LDL וסייעה להפחית רמות שומנים בדם. ההשפעה הבריאותית המטיבה נובעת, בין היתר, מהרכב חומצת השומן במזונות אלו. האגוזים מכילים חומצות שומן חד בלתי רוויות, האופייניות גם לשמן זית. האגוזים עשירים בסיבים, חלבון ויטמין ומינרלים. אני ממליצה (כפי שציינתי קודם) לשלב אגוזים עם פירות ותמרים - היות והאגוזים ממתנים את עליית הסוכר בדם לאחר אכילת פירות. בשל תכולת השומן שלהם המאיטה את קצב ספיגת הסוכר. הפירות, בתורם, משפרים את ספיגת המינרלים מהאגוזים. בקיצור - שילוב מנצח! *חשוב להוסיף שקליה של שקדים ואגוזים פוגעת ברכיבי השומן ולגרום לאבדן מינרלים. לכן תמיד נעדיף אגוזים טבעיים וטריים, לא מומלחים ולא קלויים. מי שרוצה לרדת במשקל יכול/ה ליהנות מ- 1-2 תמרים ביום ומשאר הפירות המיובשים, אך לא מומלץ לצרוך כמות גדולה יותר ועדיף לא להיות בקרבתם אחרת זה לא יגמר בטוב עם המשקל. *** בזכות ניסיון מעשי של 20 שנים ועבודה בתחום אני יודעת שלא קל לנסות ולרדת במשקל לבד. שלא קל לשנות הרגלים. שזה לא פשוט לשנות את אורח החיים לאורח חיים בריא וזה כמעט בלתי אפשרי לעשות זאת לבד. מעוניינת לרדת במשקל? להתחטב? לצמצם היקפים? לשפר את רמות האנרגיה? ולעשות זאת בהנאה, בצורה מדורגת ומתאימה לאורח החיים שלך? אני כאן עבורך.
By Noa Froman December 18, 2022
חג חנוכה מתקרב והמאפיות מציעות לנו שלל פיתויים וספגניות כבר חודש מראה... חג חנוכה - חג השמן - מציע לנו שלל פיתויים טעימים, מטוגנים ועתירי קלוריות שבוודאי ולא הולכים יד ביד עם אורח חיים בריא וירידה במשקל. מה בכל זאת תוכלו לעשות? או. טוב ששאלתן. מוזמנות לקרוא את המאמר הבא :) היות ומדובר בחג השמן חשוב להתחיל ולהבין את המידע החשוב (כן, והוא קצת "מבאס") הבא: מה קורה לשמן במהלך הטיגון? במהלך הטיגון החימום בטמפ' גבוהה מגיע לנקודה שנקראת נקודת עישון –זוהי נקודה שבה השמן מתחיל להתפרק וכתוצאה מהפירוק נוצרים חומרים שונים, שבשמם הכולל נקראים “חומרים פולריים”. אלו חומרים מזיקים וככל שמחממים את השמן יותר נוצרים יותר מחומרים אלו. בנוסף במהלך החימום השמן גם מתחמצן. חשיפה עודפת לחומרים הללו בשילוב עם חמצון השמן עלולה להוביל לעלייה בתהליכים דלקתיים ולחץ חמצוני בגוף, ובכך – על פי מחקרים - גורמת לעלייה בסיכון למחלות לב וכלי דם, הגברת הפוטנציאל לסרטן, להגברת הסיכון לחלות באלצהיימר, הזדקנות מוקדמת של העור ופגיעה ברקמות. איך זה משפיע על המשקל שלנו? השומן חודר למזון בכמות גבוהה ומעלה את ערך הקלורי של אותו מאכל בצורה משמעותית. מחקרים מראים שאנחנו נוטים לאכול כמויות גדלות יותר כאשר אוכל מטוגן. יש להניח שזה נובע מטעם המזון של האוכל המטוגן שרובינו אוהבות (גם עניין פיזיולוגי-פסיכולוגי וגם עניין של התרבות שבה אנו חיות שבה קיים לא מעט אוכל מטוגן). סופגנייה שעברה טיגון מכילה בסביבות 30% שומן מחומצן גם מזיק בריאותית וגם עתיר קלוריות. אבל... מניסיוני האישי ושל מטופלות רבות שבהן טיפלתי בתהליכי ירידה במשקל - טעם הוא עניין נרכש. לאחר שמתרגלים לאכול לא מטוגן, קשה מאד לחזור לאכול אוכל מטוגן היות והגוף מגיב בהרגשה לא נעימה. המשמעות עבורכן: יש אור בריא בקצה המנהרה (בכל זאת, מדובר גם בחג האורות, נכון?). אם אתן כבר מטגנות - הנה מספר טיפים לטיגון נכון ופחות מזיק: שימוש במחבת אנטי-סטיק/שימוש בתרסיס שמן יכול לסייע להפחית את צריכת השמן בטיגון. לקנות שמן רק מכבישה קרה ולא שמנים מזוקקים ולשמור את השמן במקום קריר ומוצל, ובכלי כהה, על מנת למנוע חמצון. הקפידו לא לחמם את השמן יותר מדי (לשרוף את השמן), הטמפרטורה המומלצת לטיגון היא 180 מעלות. מומלץ להוסיף שן שום או מעט גזר לתוך השמן בעת הטיגון כדי להפחית את תהליך החמצון. תבלו והמליחו רק אחרי הטיגון. התיבול עלול להגביר את השינויים בשמן. אל תעשו שימש חוזר בשמן (נכון זה עולה יותר, אבל גם מחיר הבריאות שלנו חשוב יותר). השתדלו לטגן לזמן קצר. באיזה שמן לטגן? נעשה את זה פשוט, בשני משפטים כדי שלא תסתבכו: כשאתן צריכות טיגון לזמן קצר – שמן זית איכותי, כתית מעולה בכבישה קרה כשאתן צריכות טיגון ארוך - שמן קוקוס או שמן זרעי ענבים הבנו למה לא לטגן (או לפחות לצמצם למינימום), אז מה כן?... לאפות ! איך תהפכו כל לביבה לבריאה, מזינה ואפויה? ירק - לרוב הבסיס של לביבה הוא ירקות. כמעט מכל ירק אפשר להכין לביבה וגם לשלב מספר ירקות. חשוב להקפיד שלא יהיו הרבה נוזלים בלביבות(אם הירקות מפרשות נוזלים לסחוט ולסננן היטב). עשבי תבלין - הזדמנות נהדרת לאכול עוד קצת ירוק! תעשירו את טעם הלביבה בעשבי תבלין כמו פטרוזיליה, כוסברה, נענע, תימין, בצל ירוק וכדומה. "דבק" כדי לחבר את הלביבה ולהצליח ליצור צורה מוסיפים לרוב קמחים (עמילין). במקום קמח לבן מומלץ לשלב קמח כוסמין. אופציה מעודפת נוספת הם קמחים ללא גלוטן כמו: קמח עדשים כתומות, קמח חומס, קמח שקדים. זה נותן ללביבה טעם מיוחד ועשיר שאתן חייבות לנסות. לגבי ביצה אני ממליצה להוסיף ביצה זה נותן עוד קצת חלבון. לטבעונים שבינינו לא חובה להוסיף ביצה. קראנצ'יייי - אוהבים מרקם קראנצ'י? תוסיפו מעט גרעינים , שקדים או אגוזים. טיגון - כבר הבנו שפחות מומלץ. ממליצה לאפות בתנור. הדרך הנכונה והמומלצת לאפיה בתבנית: נניח נייר אפייה ובעזרת מברשת נשמן את הנייר. מעל נסדר את הלביבות ונשמן אותן קלות (גם את החלק העליון של הלביבות). נאפה בחום יחסית גבוה כ-190-200 בסביבות 15-20 דקות. *** חשוב: אם בכל זאת אתן חייבות סופגנייה או לביבות מטוגנות אז עשו זאת בהקפדה ובתכנון מראש. תעופו על הסופגנייה הכי "מפונפנת" או הלביבה הכי מתוקה ושומנית בשביל ההרגשה והסיפוק אבל פעם אחת לכל החג . בזכות ניסיון מעשי של 20 שנים ועבודה בתחום אני יודעת שלא קל לנסות ולרדת במשקל לבד. שלא קל לשנות הרגלים. שזה לא פשוט לשנות את אורח החיים לאורח חיים בריא וזה כמעט בלתי אפשרי לעשות זאת לבד. מעוניינת לרדת במשקל? להתחטב? לצמצם היקפים? לשפר את רמות האנרגיה? ולעשות זאת בהנאה, בצורה מדורגת ומתאימה לאורח החיים שלך? אני כאן עבורך.
By Noa Froman November 27, 2022
מה הקשר בין השמנה, תזונה ומחלות חורף? השמנה זהו אחד מגורמי הסיכון ל"מחלות חורף", בנוסף אצל אנשים עם עודף משקל, גם אם מדובר בעודף משקל נמוך של מספר קילוגרמים בודדים , זמן ההחלמה עלול להיות ארוך יותר וקיים יותר סיכוי לסיבוכים. קיים קשר הדוק ודו כיווני בין תזונה נכונה לחוזקה של מערכת החיסון ויכולתה להתמודד עם כל הנדרש בהגנה ושמירה על גופנו. חשוב שנבין שאכילה נכונה מצד אחד תוביל לתפקוד מערכת חיסון טובה יותר ומצד שני תעזור להיפתר מעודפי משקל (המכבידים על מערכות הגוף, ביניהן גם מערכת החיסון). במילים אחרות: אנחנו מרוויחות כפליים . על מה חשוב להקפיד כשאנחנו מדברות על תזונה, משקל ומערכת חיסון? להרבות בירקות בדגש על עלים ירוקים ונבטים ירוקים. אלו המזונות שמכילים את המגוון הגדול ביותר של חומרים נוגדי חימצון, חומרים בעלי תכונות אנטי-ויראליות ואנטי חיידקיות והירקות, כאמור, עשירים בוויטמינים. חשוב: להקפיד לאכול לא רק ירוקים אלא ירקות מכל הצבעים. * אחד הדגשים שאני מלמדת את כל מי שמגיעה אלי לתהליך ירידה במשקל הוא לאכול חצי צלחת של ירקות בכל ארוחה (אפשר גם מבושלים, אבל עדיף שלפחות רבע צלחת תורכב מירקות חיים). לשתות חליטות מגוונות של צמחים המכילים חומרים בעלי תכונות אנטי-ויראליות ואנטי חיידקיות, כגון: תה עלי זית, חליטת רוזמרין, חליטת שיבה, חליטת גי'נג'ר, חליטת מרווה ועוד. * שתייה זו אחת ההמלצות החשובות בתהליך ירידה במשקל. בכלל, בחורף יש נטייה לשתות פחות דבר העלול להוביל להתייבשות הגוף ולהיחלשות מערכת חיסון ולעליה במשקל. הקפידי על שתיה. לא קל לצאת מהבית בחורף כשקר וגשום ולעשות פעילות גופנית. אבל פעילות גופנית סדירה וקבועה. היא מחזקת את מערכת החיסון, מסייעת בהזרמת דם, משפרת את מצב הרוח ומסייעת בתהליך הירידה במשקל. לילה טוב? להקפיד על שינה טובה. חוסר שינה מחליש את מערכת החיסון. זהו אחד אחד מהכללים שמקפידים עליהם בתהליך מקצועי של ירידה במשקל. צריכה מספקת של ויטמינים ומינרלים נחוצה כדי שמערכת החיסון תוכל לפעול בצורה תקינה. חשוב במיוחד להקפיד על צריכה של ויטמין D, ויטמיני B (בדגש על B12 ,B6 וחומצה פולית), ויטמין A (בטא קרוטן) וויטמין E וויטמין C. חומצה פולית, אבץ , מגנזיום. בשביל שלא נסבול מחוסרים צריך להקפיד לאכול אוכל ביתי ולהימנע ככל הניתן מאוכל מעובד. לצרוך מספיק חלבון, מספיק שומן, קטניות דגנים ואת כל 5 צבעי הירקות. חלק מתהליך הירידה במשקל הוא בניית תפריט תזונה המתאים לאורח החיים שלך ולמאכלים אליהם את מתחברת יותר כדי שתשמרי על תזונה התומכת בתהליך, כדי שלא תהיי מוגבלת, שלא תהיי רעבה והכי חשוב: כדי שתיהני מהתהליך ומהתוצאות. במידת הצורך נחזק את הגוף בצמחי מרפא, תוספי תזונה . אני מאמינה שנכון קודם כל להתחיל עם תזונה נכונה ורק אז לשקול להוסיף תוספי תזונה ורק במידת הצורך. מחקרים רבים הוכיחו שלתזונה קיימת השפיע רבה על פעילות של מערכת החיסון ועל-ידיי כך לסייע לא רק במניעת מחלות אלא גם בשמירה על משקל תקין לאורך שנים. *** זו הזדמנות שלך לעבור את החורף בריאה יותר ולהוריד במשקל בזמן שהרבה נשים דווקא מעלות בחורף. זה יותר פשוט ממה שאת חושבת :) בזכות ניסיון מעשי של 20 שנים ועבודה בתחום אני יודעת שלא קל לנסות ולרדת במשקל לבד. שלא קל לשנות הרגלים. שזה לא פשוט לשנות את אורח החיים לאורח חיים בריא וזה כמעט בלתי אפשרי לעשות זאת לבד. מעוניינת לרדת במשקל? להתחטב? לצמצם היקפים? לשפר את רמות האנרגיה? ולעשות זאת בהנאה, בצורה מדורגת ומתאימה לאורח החיים שלך? אני כאן עבורך.
By Noa Froman November 3, 2022
רק את יכולה להחליט לבחור בגוף שלך ובבריאות טובה ולמה כדאי לך לבחור? המזון שאת אוכלת אחראי לבניית הגוף שלך ולתפעולו. איכות החיים שלך תלויה בכך ולא משנה הסיבה לבחירה זו – זו עובדה. ייתכן ורצית לרדת במשקל, לאזן בדיקות דם, הרגשה טובה יותר, שיפור כושר גופני ועוד. למה כדאי לך להקפיד על אורח חיים בריא?
By Noa Froman October 18, 2022
החגים נגמרו ורבות מאתנו יוצאת בהצהרות: אני מתחילה עכשיו דיאטה... חוזרת לכושר... השנה אני דואגת לעצמי... אך בפועל אנחנו מתקשות לעמוד ביעדים פשוטים שהצבנו לעצמנו. בואו נודה: הרבה מהדברים שיכולים היו להסב לנו אושר תלויים רק בנו, אז... מדוע אנחנו לא מצליחות ושוב פעם נכשלות? בניגוד לדעה הרווחת, מסתבר שכוח הרצון הוא משאב מוגבל וככל שאנחנו משתמשות בו יותר הוא "מתבזבז" ואנחנו נותרות מרוקנות... ואת המשך אתן כבר מכירות. הבשורות הטובות הן שכוח רצון הוא כמו שריר. ניתן לשמור עליו ולחזק אותו . פרופסור רוי באומייסטר חקר רבות את כוח הרצון בספרו "כח הרצון" והוא מפרט איך אפשר לשמור על כח הרצון, כיצד ניתן למלא מאגרים מחדש והחלק היפה הוא שהכל מלווה ומגובה במחקרים. במאמר זה אני אסקור מספר נקודות הרלוונטית לתחום הירידה (המהנה) במשקל ומה עלינו לעשות כדי לחזק את כח הרצון ולהצליח לרדת במשקל אחת ולתמיד! ראשית אני רוצה שנכיר את הלופ הפיזיולוגי. הלופ (לולאה) היא סוג של מלכודת שמסבירה את אחד הקשיים המשמעותיים בתהליך הירידה במשקל (כמובן ביכולת לשמור על המשקל לאורך זמן). הלופ: כוח הרצון מופעל ע"י גלוקוז (סוכר) וכדי לחזק אותו צריך... למלא את מאגרי הגלוקוז. הבעיה: מה עושים כשרוצים לרדת במשקל? כדי לא לאכול ולא להתפתות לפיתוים אנחנו זקוקים לכוח רצון. אבל כדי שהיה כוח רצון צריך לאכול. מממ... בעיה.
By Noa Froman September 28, 2022
השנה אני יורדת במשקל...! השנה מורידה XXX קילוגרמים! זו אחת ההבטחות הכי פופולאריות לקראת השנה החדשה - לשמור על תזונה, לעסוק בפעילות ספורטיבית ולרדת במשקל ועל הדרך לשפר את הבריאות.
By Noa Froman September 20, 2022
הידעת שלוקח לנו חמישה חודשים להוריד את העודפים שאנחנו צוברות בחגים? את מתפתה לטעום מהמנה הזאת ומזאת, והדודה אומרת לך שאת חייבת לטעום גם את המנה שהיא הכינה. את טועמת גם מהמתוקים של כולם (כי לא נעים וגם די טעים) ואח"כ מנשנשים פיצוחים ואח"כ עוד קצת מתוק וזה מהנה ונעים באותו רגע אבל אז... את מתחרטת, מתבאסת, מרגישה רע, כועסת על עצמך שהגזמת ושוב פעם מוצאת את עצמך אוכלת אוכל שלא תכננת ונשאבת למעגל האכילה והתסכול והאכזבה מעצמך.
פוסטים נוספים...